Blog

40-tisíc Slovákov vymenilo gastrolístky za elektronické karty. V čom sú lepšie?

20.12.2016

V krajinách Európy, ako je Belgicko, Británia, Francúzsko či Maďarsko, sa elektronické stravovacie karty využívajú už od roku 2008. Na Slovensku však ešte stále prevažujú papierové gastrolístky, ktoré využíva približne 750-tisíc zamestnancov. Zdá sa však, že i my pomaly smerujeme k elektronizácii. Podľa informácií portálu Aktuality.sk totiž už zhruba 40-tisíc ľudí vymenilo papierové gastrolístky za elektronické karty.  Čo ich viedlo k takémuto rozhodnutiu?
 

Elektronické karty na rozdiel od klasických gastrolístkov prinášajú ich užívateľom i zamestnávateľom množstvo výhod, ktoré sú veľkou motiváciou k zmene. Tie najväčšie sme pre vár zhrnuli v nasledujúcich bodoch:

1. Karta je spratná, pohodlná a bezkontaktná

Na rozdiel od gatsrolístkov vám elektronická stravovacia karta v peňaženke nezaberie veľa miesta. Vyzerá a slúži totiž podobne ako bežná platobná karta, len s tým rozdielom, že si s ňou môžete kúpiť výlučne potraviny a jedlo.

Kartou navyše môžete platiť aj bezkontaktne, vďaka čomu ušetríte kopec času pri platení. Stravenka napríklad umožňuje bezkontaktné platby do výšky 10 eur.

2. Platíte iba toľko, koľko naozaj miniete

Azda najčastejšie spomínanou výhodou elektronických stravovacích kariet je to, že užívateľov neobmedzujú žiadnou nominálnou hodnotou. To znamená, že ak si budete chcieť kúpiť potraviny napríklad v hodnote 1,50 eur, zaplatíte len daných 1,50 eur a nebudete musieť nič navyše dokupovať.

Starú známu frázu „zo stravných lístkov nevydávame“ tak budete môcť pokojne pustiť z hlavy.

3. Cez online portál sledujete transakcie i stav prostriedkov

Výhodou Stravenky či akejkoľvek inej stravovacej karty je fakt, že s ňou automaticky získavate prístup do osobného online účtu, cez ktorý si vždy viete sledovať pohyby na karte, vykonané transakcie a tiež zostatok prostriedkov na karte.

4. Žiadne „trápne“ momenty pri platení

Nemalou, hoci opomínanou výhodou elektronickej stravovacej karty je tiež dojem, ktorým pôsobí na okolie. Čo tým chceme povedať?

Predstavte si situáciu, že niekoho pozvete na obed, za ktorý by ste najradšej zaplatili gastrolístkami. Avšak, úprimne povedané, platiť gastrolístkami v takejto situácii je tak trochu trápne, a tak väčšina radšej volí hotovosť či platobnú kartu.

So stravovacou kartou však zaplatíte „gastráčmi“ úplne bez ostychu. Koniec koncov, veď vyzerá ako kreditka.
 

5. Jednoduchá distribúcia prostriedkov

Zavedenie používania elektronických straveniek uľahčuje život aj zamestnávateľom. Vďaka nim totiž nemusia zabezpečovať distribúciu stravných lístkov manuálne priamo do rúk zamestnancov. Prostriedky sa zamestnancom pripisujú na kartu cez elektronický portál.

Navyše, potešia sa aj zamestnanci, ktorí majú svoj príspevok na stravu od zamestnávateľa vždy k dispozícii načas.

6. Stravovacia karta je chránená PIN kódom

Ďalším plusom elektronických straveniek je aj ich bezpečnosť. Vzhľadom na to, že každá karta je chránená PIN kódom, užívateľovi nehrozí, že by pri strate či odcudzení prišiel o prostriedky – čo sa pri strate gastrolístkov nedá povedať.

Užívateľ si kartu môže kedykoľvek nechať zablokovať a požiadať o vydanie novej.

7. Nemusíte sa obávať doby splatnosti lístkov

Emitenti straveniek majú každoročne nemalý zisk aj vďaka tomu, že si mnohí užívatelia gastrolístkov nestihnú svoje poukážky uplatniť v čase ich platnosti, alebo ich jednoducho stratia či zabudnú v nohaviciach, ktoré dajú oprať. Myslíte, že ide o zanedbateľnú sumu? To rozhodne nie.

Podľa verejne dostupných účtovných údajov si vydavatelia gastrolístkov takýmto spôsobom každý rok „prilepšia“ o viac ako milión eur.

Pri používaní Stravenky však čosi podobné nehrozí. Prostriedky, ktoré máte na karte, totižto na konci roka nestratia svoju platnosť, ale automaticky sa presunú do ďalšieho roka. :)