Blog

4 dôvody, prečo si počas práce vyraziť s kolegami na obed niekam von

16.1.2017

Skôr ako sa opäť rozhodnete vychutnať si svoj obed spoza pracovného stola, venujte chvíľku času tomuto príspevku o benefitoch spoločných pracovných obedov. Pretože aj keď možno budete spočiatku prekvapení, práve obedy s kolegami dokážu do vášho života priniesť množstvo pozitív. A nemyslíme tým len to, že sa vyhnete zbytkom jedla utopených vo vašej klávesnici.

Dobitie energie, budovanie si vzťahov, nové kontakty, zvýšená produktivita – aj tieto klady so sebou prinášajú obedy strávené mimo kancelárie v spoločnosti kolegov.

Aktuálne štatistiky však poukazujú na to, že takmer polovica Slovákov stále uprednostňuje stravovanie sa priamo v pracovných priestoroch.
 

Obľubujeme reštaurácie, ale aj kuchynku a pracovný stôl

Podľa medzinárodného prieskumu stravovacích návykov FOOD za rok 2016, ktorý vznikol z iniciatívy Európskej komisie a ktorého garantom je Úrad verejného zdravotníctva, pravidelne počas dňa obeduje až 74 % Slovákov. Kde však obedujeme najčastejšie?

Z prieskumu vyplynulo, že najväčšej popularite sa teší stravovanie sa v reštauráciách či v jedálňach, ktorým holduje 39,1 % Slovákov. A čo zvyšné percentá?

Až 32,2 % Slovákov uviedlo, že sa stravuje vo firemnej kuchynke a 17,3 % si bežne vychutnáva obed na pracovnom stole. To teda znamená, že až 49,5 % Slovákov obeduje priamo vo firme.

Už v úvode článku sme pritom načrtli, že existuje hneď viacero dôvodov, prečo by sme to mali zmeniť. Poďme si ich teda detailnejšie rozobrať:

1. Spoločné obedy zvyšujú produktivitu

V roku 2015 bola v časopise Human Performance publikovaná zaujímavá štúdia Kevina Kniffina, hosťujúceho odborného asistenta na Cornell University v štáte New York, ktorá sa zaoberala témou vplyvu spoločných obedov na zvýšenie produktivity zamestnancov.

Počas 15-mesačného skúmania približne 400 požiarnych staníc sa Kevinovi Kniffinovi podarilo zistiť, že práve spoločné obedy majú pozitívny vplyv na výkonnosť hasičov v jednotlivých hasičských zboroch.

Štúdia totiž preukázala, že kolegovia, ktorí spoločne jedávajú, lepšie spolupracujú a v práci tak podávajú väčší výkon.

2. Obedovanie s kolegami nás robí šťastnejšími

Obedy pritom majú pozitívny vplyv nielen na výkonnosť zamestnancov, ale tiež na to, ako sa v práci cítia.

Bez ohľadu na druh zamestnania totiž ľudia pracujú oveľa radšej v prostredí, kde sa prirodzene vytvárajú priateľstvá. A kde inde sa lepšie budujú vzťahy, ak nie práve na obede, ktorý je často jedinou voľnou chvíľkou v rámci bežného pracovného dňa.

Prirodzene, počas „obedných rozhovorov“ je však potrebné obmedziť pracovné témy či sťažnosti na ostatných zamestnancov či nadriadených na minimum. Nielenže tak budete môcť relaxovať vďaka tomu, že na chvíľku vypnete z pracovného nasadenia, ale zároveň sa vyhnete prípadným nepríjemnostiam spätým s tým, že by váš rozhovor začula nesprávna osoba.

Rozhovory môžete, naopak, venovať spoznávaniu kolegov z inej ako profesijnej stránky, z čoho môže napokon vzniknúť nejedno priateľstvo.

Koniec koncov, tí zamestnanci, ktorí majú v práci priateľov, chodia do práce s väčším nadšením.
 

3. Počas dňa máme aspoň trochu pohybu

Každý deň sa vo svete objavujú nové a nové informácie o negatívnych vplyvoch sedavej práce na naše zdravie. Odborníci odporúčajú, aby sme denne vykonali aspoň 30 minút pohybu, respektívne aby sme urobili minimálne 10-tisíc krokov, čo je približne 5 až 7 kilometrov. Aký je však náš súčasný priemer?

Väčšina z ľudí, ktorí majú sedavú prácu, denne urobí v tom lepšom prípade 3-tisíc až 5-tisíc krokov.

Takýto režim vedie k inzulínovej rezistencii, čo znamená, že náš organizmus nedokáže dobre spracovávať cukry a funkcia nášho metabolizmu sa zhoršuje.

Stačí pritom tak málo.

Prejdite pravidelne aspoň časť cesty do práce pešo, vymeňte výťah za schody alebo sa vyberte s kolegami na obed niekam do reštaurácie – samozrejme, po svojich.

Určite je to lepšie, ako zjesť obed za pracovným stolom, prijať kalórie a nemať takmer žiadny pohyb.

4. Tvoríme si príležitosti na kariérny rast

Ak však napriek všetkým vyššie spomenutým benefitom ešte stále uprednostňujete jedenie obedu osamote, možno vás na spoločné obedy s “kolegovcami” presvedčí tento bod.

Podľa Betha Weissenbergera, spoluzakladateľa spoločnosti Handel Group, zameranej na vzdelávanie ľudí v oblasti osobného a profesijného rastu, je totiž trávenie obednej pauzy v spoločnosti kolegov tiež príležitosťou na kariérny rast. Ako to?

Na obede s kolegami si totiž môžete vytvárať takpovediac svoje osobné PR, a to tak pred vašimi nadriadenými, ako i podriadenými zamestnancami. To, prečo je to dôležité, bližšie objasňuje Weissenberg.

Podľa neho nám totiž práve budovanie pozitívnych vzťahov s nadriadenými prináša možnosť získať povýšenie v čase, keď to bude aktuálne. Ak vás totiž váš šéf bude lepšie poznať z obedov, bude to práve vaše meno, ktoré mu napadne, keď sa bude rozhodovať o tom, kto dostane príležitosť na kariérny rast.

No a naopak, ak si budete tvoriť vzťahy aj so zamestnancami, ktorí majú vo firme nižšie postavenie ako vy, ľahko sa môžete vypracovať na pozíciu lídra.

Všetko však, samozrejme, závisí od vašej schopnosti nadväzovať kontakty, viesť dialóg a rozoberať zaujímavé témy, ktoré sa netýkajú iba práce.
 

Pri najbližšom obede s kolegami vám prajeme pútavé rozhovory a dobrú chuť! :)